Bank Marokko

Allemaal Leerdammers (11)

De regel op deze bank maakt deel uit van het project “Allemaal Leerdammers” uit 2021. Op basis van gegevens uit de bevolkingsadministratie zijn van de tien meest voorkomende nationaliteiten dichtregels verzameld. Leerdammers uit één van die bevolkingsgroepen of lokale (maar ook nationale) verenigingen hebben de teksten aangeleverd. Bedoeling van het project  is om op een luchtige manier de diversiteit van de Leerdamse bevolking te duiden.

Deze Bank

Volgens de bevolkingsadministratie van de voormalige gemeente Leerdam zijn de mensen van Marokkaanse afkomst de vierde bevolkingsgroep van Leerdam.

Marokkanen in Leerdam

De komst van de Marokkanen  naar Leerdam startte in de jaren zestig van de vorige eeuw. Veel Marokkaanse arbeiders trokken toen naar vooral de Glasfabriek in Leerdam. De Glasfabriek was veruit de grootste werkgever in Leerdam (op haar hoogtepunt – in de jaren vijftig – werkten er wel 2.500 mensen) en in de jaren zestig was er grote behoefte aan extra arbeidskrachten. Vanaf eind jaren zeventig nam die behoefte af. Veel Marokkaanse werknemers lieten hun gezin overkomen en vestigden zich definitief in Leerdam.

In Leerdam is naast een Turkse moskee ook een moskee die door Marokkanen gerund wordt. Eigenlijk is het geen Marokkaanse moskee, omdat hier ook moslims met een andere herkomst naar toe komen.

De Tekst

خَيْرُ الْأَعْمَالِ أَدْوَمُهَا وَإِنْ قَلَّ

De beste daden zijn de blijvende daden, ook al is het weinig.

Diverse leden van de Marokkaanse moskee hebben in samenspraak met elkaar deze quote aangeleverd.