Bank Duitsland

Allemaal Leerdammers (15)

De regel op deze bank maakt deel uit van het project “Allemaal Leerdammers” uit 2021. Op basis van gegevens uit de bevolkingsadministratie zijn van de tien meest voorkomende nationaliteiten dichtregels verzameld. Leerdammers uit één van die bevolkingsgroepen of lokale (maar ook nationale) verenigingen hebben de teksten aangeleverd. Bedoeling van het project  is om op een luchtige manier de diversiteit van de Leerdamse bevolking te duiden.

Deze Bank

Volgens de bevolkingsadministratie zijn de bewoners met een Duitse afkomst de achtste bevolkingsgroep in Leerdam.

Duitsers in Leerdam

De herkomst van de “huidige” Duitsers is moeilijk te achterhalen. Voor zo’n klein aantal zal de reden van de vestiging in Leerdam divers zijn: werk, relatie, gunstige ligging t.o.v. andere plaatsen in Nederland.

Een grootschaliger immigratie van Duitsers vond plaats in de 18e en 19 eeuw. In 1765 werd de Glasfabriek hier opgericht door 6 Duitse broers (de gebr. Pilgram) en in hun kielzog vestigden zich meer Duitsers hier en niet alleen glasblazers. De gebroeders Pilgram trokken na een aantal jaren weer verder, maar menige landgenoot vestigde zich hier definitief. En dat is nog steeds te zien aan de achternamen in Leerdam.

De Tekst

sitz net rum: tu was! also oifach: sitz nur da!

hang niet rond: doe wat! ga hier zitten!

Vanaf 1988 onderhoudt de gemeente Leerdam een stedenband met de gemeente Pfinztal in Duitsland (bij Karlsruhe). Deze bestaat nog steeds. Deze Duitse tekst is aangeleverd door leden van het comité in Pfinztal welke verantwoordelijk is voor de band met Leerdam.