Bank Tsjechië

Allemaal Leerdammers (16)

De regel op deze bank maakt deel uit van het project “Allemaal Leerdammers” uit 2021. Op basis van gegevens uit de bevolkingsadministratie zijn van de tien meest voorkomende nationaliteiten dichtregels verzameld. Leerdammers uit één van die bevolkingsgroepen of lokale (maar ook nationale) verenigingen hebben de teksten aangeleverd. Bedoeling van het project  is om op een luchtige manier de diversiteit van de Leerdamse bevolking te duiden.

Deze Bank

Volgens de bevolkingsadministratie behoorden de Tsjechen niet tot één van de tien meest voorkomende bevolkingsgroepen

Tsjechen in Leerdam

Maar er wonen wel Tsjechen in Leerdam. Ook hier zal de reden van vestiging divers zijn, maar wat zeker is dat er diverse Tsjechische glasblazers in Leerdam wonen. Want wat is het geval? Vanaf 1992 onderhoudt Leerdam een stedenband met de glasstad in Tsjechië: Novy Bor. Sindsdien plegen bekende Tsjechische glasblazers bij tijd en wijle hun kunsten te vertonen in de Leerdamse Glasblazerij. Onder de ogen van publiek worden daar de meest fraaie glaskunstwerken geproduceerd.

De Tekst

clovek ktery nikdy neplakal, nikdy opravdu nezil

een mens die nooit heeft gehuild, heeft nooit echt geleefd

Deze tekst is aangeleverd door een Tsjechisch gezin in Leerdam. Bij de regelmatige uitwisselingen die er plaatsvonden tussen beide plaatsen (ook tussen beide gemeenteraden), fungeerde dit gezin als tolk.