Bank Turkije 1

Allemaal Leerdammers (2)

De regel op deze bank maakt deel uit van het project “Allemaal Leerdammers” uit 2021. Op basis van gegevens uit de bevolkingsadministratie zijn bij de tien meest voorkomende bevolkingsgroepen een dichtregel, een kenmerkende spreuk of een voor die bevolkingsgroep typisch  gezegde verzameld. Leerdammers uit één van die bevolkingsgroepen of uit een lokale vereniging hebben de teksten aangeleverd. Bedoeling van het project  is om op een luchtige manier de diversiteit van de Leerdamse bevolking te duiden en de onderlinge nieuwsgierigheid te stimuleren.

Deze Bank

Volgens de bevolkingsadministratie van de voormalige gemeente Leerdam zijn de mensen van Turkse afkomst de tweede  bevolkingsgroep van Leerdam.

De Turkse gemeenschap in Leerdam

De komst van de Turken naar Leerdam startte in de jaren zestig van de vorige eeuw. Veel Turkse arbeiders trokken toen naar vooral de Glasfabriek in Leerdam. De Glasfabriek was veruit de grootste werkgever in Leerdam.

De Tekst

kusursuz dost arayan dostsuz kalır

zoeken naar volmaakte vriendschap eindigt in eenzaamheid

Leerdam kent vier Turkse verenigingen.  De voorzitters van deze verenigingen hebben in gezamenlijk overleg gekozen voor een aantal quotes van Mevlana. Een peiling onder de leden van de verenigingen leverde uit de, door de voorzitters voorgestelde uitspraken van Mevlana, drie quotes  op, waarvan dit er één is.

Mevlana was een filosoof en dichter uit de dertiende eeuw. Hij filosofeerde met name over verdraagzaamheid en was erg geliefd bij joden, christenen en moslims.