Bank Syrië

Allemaal Leerdammers (5)

De regel op deze bank maakt deel uit van het project “Allemaal Leerdammers” uit 2021. Op basis van gegevens uit de bevolkingsadministratie zijn bij de tien meest voorkomende bevolkingsgroepen een dichtregel, een kenmerkende spreuk of een voor die bevolkingsgroep typisch  gezegde verzameld. Leerdammers uit één van die bevolkingsgroepen of uit een lokale vereniging hebben de teksten aangeleverd. Bedoeling van het project  is om op een luchtige manier de diversiteit van de Leerdamse bevolking te duiden en de onderlinge nieuwsgierigheid te stimuleren.

Deze Bank

Volgens de bevolkingsadministratie van de voormalige gemeente Leerdam zijn de mensen van Syrische afkomst de vijfde  bevolkingsgroep van Leerdam.

De Syrische  gemeenschap in Leerdam

Tijdens de Syrische burgeroorlog (vanaf 2011) vluchtten veel Syriërs naar omliggende landen en Europa. Ook Nederland ontving veel Syrische vluchtelingen. Een vereniging van Syriërs is er niet in Leerdam. Gebruik is gemaakt van het netwerk van vrijwilligers van het taalonderwijs.

De Tekst

لا تشرب من بير وترمي فيه حجر

drink niet uit een put en gooi er dan een steen in

Een Syrische familie heeft een aantal quotes aangedragen. Uiteindelijk is voor deze gekozen. Men vond de keuze heel goed aansluiten bij het gevoel dat men naar Nederland heeft: een gevoel van grote dankbaarheid voor de mogelijkheden die de familie hier geboden is, waarbij het niet past om over wat dan ook ontevreden te zijn.